Ecologisch & duurzaam geproduceerd
Unieke statement danskleding
Wordt op bestelling met de hand gemaakt
Gratis verzending vanaf 100 euro

Lonneke de Kroon - 16 / Sep / 2016

Blog Lonneke: Niemand zei dat het leven eerlijk zou zijn

Blog Lonneke: Niemand zei dat het leven eerlijk zou zijn

Ze is 42 jaar jong, een wandelend uithangbord voor de paaldanssport (check die buikspieren!) en ze kan schrijven als de beste. We hebben het hier over de Arnhemse Lonneke de Kroon die (heel eigenwijs) op haar 37e besloot te gaan paaldansen. Ongeacht de vreemde reacties die ze soms op het schoolplein kreeg, zette ze door en voilá; Lonneke is verslaafd en superfit. In haar allereerste DforDance-blog ging ze met ons een afspraak; volgend jaar gaat ze meedoen aan de Masters Categorie (40+) van het Dutch Pole Art Championship. Maar in haar tweede blog kwam ze met nieuws dat hard aankwam; Lonneke had twee weken van te voren te horen gekregen dat ze borstkanker heeft. In haar blogs houdt ze je nu op de hoogte van de strijd die ze voert tegen haar ziekte.

Niemand zei dat het leven eerlijk zou zijn

Ondertussen ben ik al bijna een half jaar verder in mijn hele ‘kanker-zooi’. Van de ene op de andere dag ziet je leven er compleet anders uit. Van hard werken, elke dag sporten en brainstormen over een wedstrijdact, naar geleefd worden door ziekenhuisafspraken waar je geen invloed op hebt en steeds maar weer afwachten hoe alles loopt en bevalt. Van alles in eigen hand, naar totaal overgeleverd aan het lot.

 

En dat is dus heel irritant. Zeker voor een controlefreak zoals ik. Maar daarmee komt dus ook het besef dat je het leven niet in eigen hand hebt. Mensen reageren verbaasd: ‘Maar hoezo jij? Jij was zo gezond en zo fit!’. Ja, dat klopt. Ik was het prototype #fitgirl, inclusief dagelijkse work-outs, chiazaad, gojibessen, quinoa en een heleboel hashtags. Het mocht niet baten. Iedereen kan kanker krijgen. Ook gezonde, fitte mensen. Kwestie van pech hebben. Net zoals die kettingrokende oom die 106 werd: kwestie van geluk. Niemand zei dat het leven eerlijk zou zijn.

 

Hetzelfde geldt voor beter worden. Hoe vaak krijg ik wel niet te horen: ‘Jij bent zo positief en in zo’n goede conditie, dat komt zeker goed!’ of ‘Jij bent zo’n vechter, dat red jij wel!’. Nou, ik hoop het ook uiteraard, maar ook hier geldt: kwestie van geluk hebben. Want zouden al die mensen die aan kanker zijn overleden, dan niet hun best hebben gedaan? Natuurlijk niet! Die hebben net zo hard gevochten. Je hebt pech als je kanker krijgt en je hebt geluk als je het overleeft, zo simpel is het, in mijn ogen. Natuurlijk helpt het om gezond te eten, te sporten, enzovoorts. En natuurlijk zijn er ‘eigen schuld-dikke bult-factoren’ (roken, overgewicht..), maar in basis blijft het gewoon het lot.

 

Daarom vooral een welgemeend advies. Zeker voor jullie, fanatieke dansmeisjes en jongens: geniet! Sporten is belangrijk, je lijf is belangrijk, maar het is niet alles. Vergeet vooral niet om ook af en toe te zondigen, uit de band te springen en de boel de boel te laten. Om daarna weer als #fitdutchie verder te gaan natuurlijk. Zodat je, mocht jij ook pech hebben op welk vlak dan ook, in ieder geval geen spijt hebt dat je te streng voor jezelf bent geweest. Enjoy life, Dance!

 

Ps: ik heb nog 3 chemo’s te gaan, het einde is in zicht!

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Cookies make the world a better place ♥ Wij gebruiken ze ter verbetering van onze website! Manage cookies